Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Hoe kies ik het juiste materiaal?

Hoe kies ik het juiste materiaal?

Materiaal kiezen kan een ingewikkeld proces zijn. Elk materiaal heeft verschillende specificaties en is geschikt voor verschillende doeleinden. Om u op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van de specificaties van de bij ons beschikbare materialen.

Hout

Bij 123 Laser bieden wij een aantal houtsoorten aan. Wij bieden verschillende soorten multiplex plaatmateriaal aan, daarnaast bieden wij MDF aan.

Berken

Berken is een sterke, kwalitatieve houtsoort. Deze houtsoort is geschikt voor producten welke een lange levensduur dienen te hebben.

Berkenhout is een stevig materiaal, het is relatief zwaar en zeer duurzaam. Berken is mooi glad af te werken door het te schuren. Het kan alleen buiten gebruikt worden wanneer het voorzien is van de juiste coating. Vanwege zijn stevigheid wordt berken vaak in meubels gebruikt

Berken is lastiger te snijden dan Populier en Okoumé. Hierdoor is de snijsnelheid lager en zijn de snijkosten hoger. Berken is wel makkelijker te lasersnijden dan MDF. Moet uw project stevig zijn, maar ook een mooie natuurlijke uitstraling hebben, dan is dit uw materiaal.

Populier

Populier is een prijsvriendelijke houtsoort waardoor dit materiaal erg geschikt is voor prototyping. Daarnaast is Populierenhout ook erg geschikt voor decoratieve en lichtgewicht producten.

Populierenhout is erg licht gewicht en zacht materiaal. Vanwege de zachtheid van dit materiaal is het moeilijker glad te schuren dan bijvoorbeeld Berken. Populierenhout kan niet tegen vocht en is alleen geschikt voor binnen gebruik. Deze houtsoort wordt vaak gebruikt in houten speelgoed.

Populier is erg makkelijk te snijden. Het lasersnijden verloopt sneller dan bij andere houtsoorten zoals Berken en Okoumé. Dit betekent dat de snijtijd en dus de snijkosten laag blijven.

Okoume

Okoumé heeft een fraaie roze/rode tint wat het materiaal esthetisch aantrekkelijk maakt.

Ook is Okoumé WPB (Water Boiled Proof) verlijmd, dit maakt deze houtsoort resistent tegen vocht. Om deze reden is Okoumé het meest geschikt voor buitengebruik, het wordt dan ook vooral gebruikt  bij buitenbetimmeringen.

Okoumé is makkelijk te snijden. Het lasersnijden van okoumé verloopt makkelijker dan bij Berken en MDF, maar het is niet zo makkelijk te lasersnijden als Populier. Dit betekent dat de snijtijd en dus de snijkosten laag blijven.

MDF

MDF (Medium Density Fibre board) is een industrieel vervaardigde houten plaat. Dit is een stevige maar toch prijsvriendelijke houtsoort.

MDF wordt vaak gebruikt voor meubels en klussen in huis. Dit is omdat MDF stevig is en makkelijk te bewerken, daarnaast heeft het een glad oppervlak, versplintert het niet en trekt het niet krom.  Deze houtsoort is echter niet geschikt voor buiten gebruik, omdat MDF niet watervast is.

MDF is een prijsvriendelijke houtsoort, maar is daarentegen wel lastiger te lasersnijden. Het lasersnijden van MDF verloopt minder snel dan bij andere houtsoorten als Populier, Okoumé en Berken. Dit betekent dat de snijtijd en dus de snijkosten hoger zullen zijn.

Multiplex klassen

Wanneer u op zoek bent naar een bepaalde houtsoort zult u waarschijnlijk verschillende multiplex klassen tegenkomen. Dit gaat over de kwaliteit van het fineer. Hier beschrijven wij de verschillende multiplex klassen. De norm voor multiplex is B/BB. Dit betekent dat de plaat 1 kant heeft welke bedekt is met B fineer (de zichtkant) en 1 kant heeft welke bedekt is met BB fineer. Dit is dan ook wat wij bij 123 Laser aanbieden. Deze kwaliteit fineer is zeer geschikt voor lasersnijden en graveren. De kwaliteit is hoog genoeg om de producten een hoogwaardige uitstraling te geven en het is met minimale foutmarge te lasersnijden en graveren. Doordat dit niet de hoogst mogelijke kwaliteit is, blijft de prijs van het materiaal betaalbaar.

A-kwaliteit fineren

A-kwaliteit fineren zijn van topkwaliteit, zonder enige gebreken. Ze hebben geen verkleuringen, of reparaties en bestaan uit één stuk zonder zichtbare naden. De fineren zijn zeer prijzig en worden vaak gebruikt in interieur- en gevelbekledingsprojecten waar een natuurlijke uitstraling behouden moet blijven.

B-kwaliteit fineren

B-kwaliteit fineren zijn bijna foutloos en ongevoegd. Kleine onzuiverheden, lichte verkleuringen en kleine reparaties zijn toegestaan. Ze zijn geschikt voor hoogwaardige afwerkingen.

BB-kwaliteit fineren

BB-kwaliteit fineren kunnen proppen bevatten om gebreken te repareren. Kleine scheurtjes aan de randen zijn ook toegestaan. Geschikt voor dekkende verfsystemen, maar niet voor toepassingen met transparante verf.

C+ of CP-kwaliteit fineren

C+ of CP-kwaliteit fineren hebben meer onvolkomenheden, zoals open splitsingen en uitgevallen kwasten, soms opgevuld met vulmiddel. Niet geschikt voor buitentoepassingen met filmvormende verf, maar bruikbaar voor HPL-beplating in interieurs.

C of CC-kwaliteit fineren

C of CC-kwaliteit fineren zijn over het algemeen niet geschikt voor verf, maar behouden hun constructieve kwaliteit en worden vaak gebruikt voor onderhoud of constructie, en soms als verpakkingsmateriaal.

Plexiglas

Bij 123 Laser bieden wij plexiglas (PMMA) aan voor het graveren en lasersnijden van uw product. Plexiglas is een merknaam voor het materiaal polymethylmethacrylaat (PMMA) ofwel acrylaat. Dit is ook wel bekend als Perspex, Greencast, Altuglas en Diakon. Bij 123 Laser maken wij voornamelijk gebruik van het originele merk Plexiglas.

PMMA is een kunststof plaat en dient als uitstekende vervanger van glas. Het is sterker en lichter dan glas. Het laat licht beter door en versplintert niet wanneer het breekt. Daarnaast is het materiaal beschikbaar in veel verschillende kleuren. Hierdoor is het voor veel verschillende toepassingen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het lasersnijden en graveren van promotieartikelen, signing, spatschermen, decoratie, spellen en nog veel meer. 

De witte, zwarte en gekleurde varianten van Plexiglas zijn voorzien van een kleurstof. Hierdoor is het minder lichtdoorlatend.

Plexiglas snijdt minder snel dan de meeste houtsoorten, wel zijn dunne materialen sneller te lasersnijden dan dikke materialen. Dit heeft invloed op de snijtijd en dus de snijkosten.

Bij het graveren van plexiglas wordt het bovenste laagje van het materiaal licht ingebrand. Dit geeft een wit gekleurde gravering (zie afbeelding), bij lichtere kleuren plexiglas is de gravering minder goed zichtbaar (met uitzondering van helder en tint).

Plexiglas bestaat in twee vormen. Gecast (GS) of Geëxtrudeerd. (XT)

Ookal is dit hetzelfde materiaal, deze twee vormen ontstaan door het verschil in productiemethode en hebben hun eigen materiaaleigenschappen. Bij 123 Laser bieden wij standaard alleen gecast plexiglas aan.

Gecast

Gecast plexiglas wordt gegoten en in een mal en uitgehard. Dit materiaal is optisch helderder dan geëxtrudeerd plexiglas. Doordat het materiaal gegoten wordt heeft het te maken met diktevariatie in de plaat. De diktetoleranties zijn weergegeven in onze materialendatabase. Gecast plexiglas heeft ook minder interne spanning in het materiaal en kan in elke richting evengoed bewerkt worden. Hierdoor laat gecast plexiglas zich ook beter buigen met een hittedraad. Graveringen op gecast plexiglas zijn helder en netjes. Het materiaal is ook iets sterker dan de geëxtrudeerde variant. Hierdoor is het krasvaster.

Geëxtrudeerd

Geëxtrudeerd plexiglas wordt uit elkaar getrokken. Het wordt ontwikkeld door een lopende band procedure en is dus een continu doorlopend proces. Hierdoor zijn de arbeidskosten per plaat lager en is het materiaal goedkoper. Hierdoor is er meer spanning in het materiaal zichtbaar en zal het sneller scheuren. Vanwege de extrusie is het materiaal optisch minder zuiver en zullen graveringen dof/onscherp worden op dit materiaal. Ook is het materiaal in minder diktes beschikbaar dan gecast plexiglas.

Even op een rijtje

GecastGeëxtrudeerd
VoordelenNadelen
Weining tot geen spanning in het materialInterne Spanning
Glasheldere optische kwaliteitNiet 100% zuiver/helder
Heldere scherpe gravuresDoffere onzuivere gravures
In veel diktes en kleuren beschikbaar Beperkt aantal diktes en kleuren
Standaard op voorraad Alleen beschikbaar op aanvraag/grote oplages  
NadelenVoordelen
Hogere diktetolerantie Lagere diktetolerantie
Hogere prijs wegens meer arbeidskostenLagere prijs wegens goedkoper productieproces

Karton

Golfkarton graveren en lasersnijden is onze meest prijsvriendelijke mogelijkheid. Golfkarton bestaat uit twee lagen papier met in het midden papier in golfpatroon. Dit maakt deze kartonsoort licht en relatief stevig. Het is echter in stevigheid niet vergelijkbaar met andere materialen als hout en plexiglas.

Dit is het goedkoopste materiaal dat wij aanbieden. Karton is niet geschikt voor producten welke veel draagkracht moeten hebben of impact moeten kunnen weerstaan.

Omdat golfkarton erg licht, goedkoop en relatief stevig is, werkt het uitstekend voor het lasersnijden van prototypes. Uiteraard is karton ook uitermate geschikt als verpakkingsmateriaal. Met 123 Laser bent u instaat uw golfkarton op maat te laten maken.

Golfkarton graveren en lasersnijden verloopt erg snel. Sneller dan andere materialen zoals hout of plexiglas. Dit betekent dat de snijtijd en dus de snijkosten laag blijven.

Golfkarton is minder geschikt voor graveren. Doordat golfkarton uit meerdere lagen bestaat, is de bovenlaag erg dun. Dit maakt het lastig om een duidelijke gravering te bereiken.

POM/Delrin

Pom (polyoxymethyleen) is een technische kunststof die veel gebruikt wordt in machinebouw. Het materiaal is zeer robuust en slijtvast. Hierdoor is het een ideaal materiaal voor geleiders en tandwielen. Ook neemt POM nagenoeg geen vocht op uit de omgeving en is het elektrisch isolerend.

Daarnaast zijn diverse varianten van POM ook voedselveilig. Vanwege deze eigenschappen wordt POM ook veel gebruikt in de voedingsmiddelen-, drinkwater en farmaceutische industrie.

POM is bij ons alleen op aanvraag beschikbaar.